U četvrtak, 16. listopada, u našoj školi okupili su se učenici, učiteljice RN te vjeroučiteljica Zrinka Blažević te smo zajedno obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na tradicionalan, ali i na suvremen način pečenjem kruha u pekaču. Učenici su u školu donijeli razne pekarske proizvode koje su pripremili s roditeljima uz puno truda te jesenske plodove. Najprije smo ponovili što nam je potrebno da bismo kruh napravili, a zatim smo umetnuli sastojke za kruh u pekač te kroz stakleni prozorčić na pekaču promatrali kako se sastojci za naš kruh miješaju i griju. Uslijedilo je podizanje tijesta i naposljetku pečenje kruha uz primamljujući miris u cijeloj školi. Nema boljeg od svježeg, toplog i ukusnog kruha kojega smo obogatili mazajući ga s domaćim pekmezom, medom i ajvarom. Da ne bismo zaboravili kako se kruh i pecivo mijesi i peče na tradicionalan način, okušali smo se i mi u izradi kiflica, pereca, pletenica i ostalih peciva. Ručice naših učenika marljivo su i s puno ljubavi oblikovale malena peciva koja smo ispekli u školskoj kuhinji. Prije blagovanja smo se pomolili i iskazali zahvalnost Bogu za kruh koji svakodnevno imamo na našim obiteljskim stolovima te za sve plodove koje nam zemlja pruža. Naglasili smo važnost dijeljenja hrane te sprječavanja nepotrebnog bacanja kruha. Prisjetili smo se da proces dobivanja brašna i kruha zapravo započinje na našim slavonskim poljima i u vrijednim rukama naših očeva i djedova. Proveli smo lijep zajednički dan u ulozi pekara, naučili nešto novo i osvježili staro znanje. Velika hvala svima koji su doprinijeli obilježavanju ovogodišnjih Dana kruha!
Ružica Kanđera i Monika Semialjac, učiteljice PŠ Niza