2021-11-16 18:41:42

VIJEST: Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Bitka za Vukovar

30 godina tuge, 30 godina traženja poginulih i nestalih, 30 godina od početka krvavih pohoda i ubijanja ranjenika, civila i predanih branitelja. Svega toga se prisjećamo danas, 18.11.

Na današnji dan prije točno 30 godina, završava 87 dnevna opsada grada Vukovara, pobjedom JNA i srpskih paravojnih postrojbi i porazom hrvatskih branitelja. Iako slabo naoružani hrvatski branitelji imaju volju i želju da obrane svoj grad, svoju domovinu i svoje obitelji te odolijevaju 87 dana nadmoćnijem i bolje naoružanom neprijatelju. Nakon pada grada ranjenici iz vukovarske bolnice, zajedno sa braniteljima koji nisu uspjeli otići iz grada i nekolicinom civila predani su srpskim paravojskama i pobunjenicima koji su im činili nezamislive zločine.

JNA za vrijeme bitke gubi 600 tenkova, 20 helikoptera i aviona, te zajedno sa srpskim paravojskama gube 15000 vojnika. U bitci sa hrvatske strane su sudjelovali ZNG RH i MUP te HOS. Totalni gubitci su bili oko 1600 branitelja i oko 4100 civila.

Iz Koške su u Vukovar krenuli Marijan Bošnjak i Damir Ožegović. Obojica su poginuli, te se za tijelom Marijana Bošnjaka još uvijek traga.

Nakon 30. godina, Bitka za Vukovar još uvijek je tema mnogih rasprava i još uvijek je rana u srcima mnogih obitelji koji su izgubili svoje voljene.

Svake godine 18. studenog s tugom, ali i ponosom prisjećamo se ovih događaja.

Možemo oprostiti, ali nikada i zaboraviti!

Marko Drašinac, 8.b, web novinar


Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić Koška