preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić Koška

Login
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Sat
Školska kuhinja

 

Raspored zvona

1. SMJENA (5.-8. razred)

Sat

Vrijeme

1.

8:00 – 8:45

2.

8:50 – 9:35

3.

9:50 – 10:35

4.

10:40 – 11:25

5.

11:30 – 12:15

6.

12:20 – 13:05

2. SMJENA (1.-4. razred)

Sat

Vrijeme

1.

13:30 – 14:15

2.

14:20 – 15:05

3.

15:20 – 16:05

4.

16:10 – 16:55

5.

17:00 – 17:45

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 4. 2013.

Ukupno: 153139
Ovaj mjesec: 1160
Anketa
Koristim li svakodnevno internet upravo zbog Facebooka?



Korisne stranice

  

 

Prijevoz učenika putnika

 

A tjedan

Ledenik

06:45

Andrijevac

06:50

Branimirovac

06:55

Lug Subotički

06:55

Topoline

07:10

Normanci

07:10

Niza

07:45

 

B tjedan

Topoline

06:50

Normanci

06:50

Ledenik

07:05

Andrijevac

07:10

Branimirovac

07:15

Lug Subotički

07:15

Niza

07:45

Vrijeme u Koški
Vrijeme dodatak
Grb općine Koška

Glazbena slušaonica

Glazbena riznica

Arhiva

Časopisi

Edukativne igre

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
VIJEST: Europski dan jezika- Guten Appetit, Enjoy your meal, Dobar tek...!
Autor: Administrator , 28. 9. 2017.

Svake godine, 26. rujna, u našoj školi raznim aktivnostima obilježavamo Europski dan jezika, ove godine na malo drugačiji način. S obzirom da sudjelujemo u projektu Poljoprivreda: u središtu našeg života, odlučili smo organizirati Školski sajam hrane i povezati projekt s Europskim danom jezika.

Predstavili smo osam jela karakterističnih za nekoliko europskih zemalja. Aktivnost je vodila učiteljica J. Kuzmanović. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli u realizaciji.

Kad razmišljamo o njemačkoj hrani, prvo što nam pada na pamet su, naravno, kobasice.U Njemačkoj postoji više od 1500 vrsta kobasica.

Mi vam danas predstavljamo bijelu kobasicu. Njemački je Weisswurst tradicionalna bavarska kobasica izrađena od vrlo fino mljevene junetine, svinjetine i svježe svinjske slanine. Obično je začinjena peršinom, crvenim lukom i limunom. Poslužuje se s posebnim bavarskim slatkim senfom.

Bijele kobasice slučajno je 1857. otkrio Münchenski mesar Joseph Moser koji je radio svoje uobičajene kobasice, ali je shvatio da nema sve sastojke. Kako ne bi razočarao svoje mušterije, iskoristio je sastojke koje je imao i dobio bijele kobasice. Njegove mušterije bile su oduševljene.

Svi znamo da su Englezi poznati po čaju s mlijekom.

Legenda kaže da je nekada davno kineski car krenuo na put. Nakon nekog vremena odlučio se odmoriti. Sluge su uz put pripremale hranu. Vjetar je donio  suho lišće u vodu koju su sluge prokuhavale. Caru se jako svidio okus tekućine i od tada je tražio da mu poslužuju prokuhanu vodu sa suhim biljnim listićima. Tako je nastao čaj.

Danas postoji jako puno vrsta čajeva, a Englezi ga piju na poseban način. Ispijanje čaja u 5 sati poslijepodne je pravi mali ritual. Uz čaj se  serviraju čajni kolačići ili mali sendviči, što običaj u 5 sati pretvara u  mali obrok.

Quiche Lorraine je tipično francusko jelo. Prvi zapisi o njegovoj pripremi datiraju iz 16. stoljeća.
Radi se o piti od prhkog tijesta koja se  puni smjesom raznih sastojaka. Neki od mogućih sastojaka su jaja, dimljena slanina, špinat, luk, sir, gljive, inćuni, masline...  Naravno treba pronaći najukusniju kombinaciju.

Tzatziki je grčki umak koji se pravi od jogurta, krastavaca, češnjaka, soli, maslinovog ulja, octa. Dodaju mu se začini: kopar, menta ili peršin. Poslužuje se hladan, najčešće uz meso.

Kolač Mađarica je mnogima omiljen kolač, a ujedno je i najpoznatiji mađarski kolač. Pravi se od kora i čokoladne kreme s čokoladnom glazurom. Ali to svi jako dobro znamo!

Još jedna svima poznato jelo, Njezino veličanstvo pizza! Svi ju obožavamo i rado jedemo. Najpoznatije jelo u povijesti čovječanstva vuče svoje podrijetlo iz doba Feničana, Grka i Rimljana. Pizza kakvu danas poznajemo nastala je u 16. stoljeću dolaskom rajčice u Europu. Vjerujem da niste znali da je pizza nastala kao jelo sirotinje. Siromašni i gladni stanovnici Napulja premazivali su tijesto rajčicom te ga ispekli. Kasnije se dodavaju razni sastojci. 2009. godine Europska unija je donijela odluku o zaštiti originalne napuljske pizze Napolitane.

Slanina, kobasica, čvarci! Ah, tko bi im odolio! O njima znamo gotovo sve, izgled, okus, način izrade. Međutim, jeste li znali da su čvarci zaštićeni autohtoni hrvatski proizvod?

Rahat lokum je omiljeni orijentalni slatkiš koji se jede uz kavu. Pravi se od šećera, vode, škrobnog brašna i raznih dodataka kao ružina vodica, limun, lješnjaci, orasi, pistacije i slično. Sama riječ rahat lokum znači zadovoljstvo za grlo!

Dobar tek! 

Fotogalerija

učenici 8.b razreda






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju